21. septembar – Međunarodni dan mira

Međunarodni dan mira obilježava se svakog 21. septembra, još od 1981. godine kada ga je utemeljila Generalna skupština Ujedinjenih naroda  u cilju jačanja ideala mira među različitim grupama, narodima i državama.

Kultura i sport oduvijek su bili kategorije koje su težile izgradnji društva pozitivnih vrijednosti, ukazujući na značaj suživota, tolerancije, međusobnog razumijevanja i prijateljstva, unatoč svim individualnim i kolektivnim razlikama među pojedincima i skupinama.

„Naš rad, naši projekti i naša nastojanja moraju težiti poštivanju principa promocije mira i suživota, pomoći i podrške svima kojima je ona potrebna. JU „Kulturno sportski i rekreacioni centar“ Ilidža kroz niz aktivnosti do sada je nastojala promovirati takve vrijednosti, a značajan primjer je i nedavna aktivnost „Ujedinjeni za kulturu“. Svjesni važnosti mira, važnosti svakog ljudskog života, potrebe za normalnim uslovima za život, i u budućnosti ostajemo opredijeljeni za gradnju umjesto rušenja, prijateljstvo umjesto neprijateljstva, dobro umjesto lošega, toleranciju umjesto isključivosti, te općenito inkluzivne, umjesto ekskluzivnih vrijednosti.“, izjava je direktora, Harisa Topalovića, povodom ovog važnog datuma.

Comments are closed.